środa, 29 lipca 2015

Crumble


Wczoraj małż przywiózł od teściów m.in. wiadro przepysznych śliwek. Pożeramy je z córką starszą hurtowo. Ale dzisiaj z części zrobiłam też crumble.
Mmmmnnnniiiaaaammmmmm, jakie to dobre jest, masakra!
Użyłam do niego mąki żytniej z pełnego przemiału typ 2000. Zdrowa mąka, nieprzetworzona, ekośliweczki i ksylitol-samo zdrowie. I co?? I M, brzydko mówiąc, na to pyszne i zdrowe cudo się odlała i pobiegła do sklepu po loda-kids.....
Jutro Wam wstawię przepis na crumble, bo to grzech trzymać go tylko dla siebie ;)


Obiecany przepis:
80g  mąki pełnozairnistej ( u mnie żytnia typ 2000, lub pszenna typ 1850)
40g ksylitolu
70g masła
1 łyżeczka cynamonu

Masło roztopić w garnuszku. Przestudzić. Dodać mąkę, cukier, cynamon i wymieszać widelcem, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę.

NADZIENIE:

400g dowolnych owoców (śliwki, agrest, wiśnie, jabłka oraz rabarbar)
Tak, wiem, że rabarbar to warzywo ;)
30g ksylitolu

Owoce wymieszać z ksylitolem. Duże owoce, np. śliwki pociąć na mniejsze kawałki. Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Posypać kruszonką. Piec w temp. 190st. C przez ok. 40 minut.Podawać ciepłe z lodami. U nas jeszcze z polewą czekoladową :) Na zdjęciu akurat crumble rabarbarowe z lodami waniliowymi i truskawkami.



Cały crumble ze śliwkami ma 17WW i 5,9WBT oraz 1120 kcal.
          Mała rada" Jeśli dacie słodkie owoce np. truskawki, lub dojrzałe owoce, np. śliwki nie dodawajcie cukru/ksylitolu do owoców, crumble jest wtedy za słodkie, bleeeee.


Oryginalny przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga mojewypieki.com :)

7 komentarzy:

  1. proste :)
    jutro zrobię bo mam kilo śliwek
    nie mam:
    - zdrowej mąki
    - ksylitolu
    chyba wyjdzie, nie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjdzie, zawsze wychodzi
    Może być biała mąka i cukier.
    Koniecznie daj znać, jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam i polecam :)
    proste i pyszne,
    maślane...
    wrzuć coś jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że smakowało, chociaż byłam pewna, że tak właśnie będzie ;)
    Wrzucę na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  5. miało być wczoraj, jest dzisiaj. tak samo pysznie jak poprzednio :)

    OdpowiedzUsuń